Kunstig intelligens effekt på markedsføring og samfunnet

Kunstig intelligens effekt på markedsføring og samfunnet

Artificial intelligence (AI) eller kunstig intelligens som vi sier på norsk, er i vinden nå om dagen. Det er et utrolig hett emne og man leser og hører om det nesten daglig. Spesielt fra de store mediehusene. I dette blogginnlegget ønsker jeg å gjøre deg mer bevisst på hva kunstig intelligens er, hvilke endringer som vil skje grunnet dette og hvordan det blir og kan bli brukt innenfor markedsføring.

 

Kunstig intelligens kan beskrives som maskinlæring, det handler om at man lager programmer, der «programmet» skal lære seg hvordan det skal oppføre seg og tilegne seg ferdigheter og kunnskap basert på egen erfaring, uten menneskelig hjelp.

 

I Norge vil man tvinges til å omskolere seg. Arbeidsledigheten kan øke. Hva skal sjåførene til Ruter gjøre når jobbene blir tatt fra dem? Ruter skal allerede begynne å teste 10-20 selvkjørende busser på enkelte strekninger i Oslo og Akershus i år, altså 2018! Transportbransjen spås en usikker fremtid i møte, sammen med så mange andre bransjer, der robotene minst like bra kan gjøre jobben din. Og yrker som regnskapsfører, saksbehandling, rådgivning og veiledning, alt dette basert på store mengder data vil robotene kunne gjøre raskere og mer presist enn oss mennesker. Jobber vil forsvinne, det må vi bare erkjenne. Mange arbeidstakere må omstilles. Men digitalisering, slik som kunstig intelligens er en del av vil også føre til flere tusen nye jobber, det spås så mye som 30.000 nye jobber vil etableres de neste 20 år. Så det vil altså skapes arbeidsplasser, ikke bare fjernes med kunstig intelligens. Vi mennesker kan også bli satt til å gjøre andre arbeidsoppgaver som ikke kunstig intelligens kan enda.

 

Det blir svært spennende å se hvordan dette vil påvirke samfunnet slik vi kjenner det i dag. Tenkelig vil Norge komme godt ut av denne utviklingen som land, da vi har et relativt høyt snitt på utdanning. I Norge er arbeidskraft generelt sett dyrt, derfor blir mye av produksjonen ofte outsourcet til Kina og andre lavkostland. Med kunstig intelligens og roboter i Norge, vil vi kunne konkurrere smart mot disse lavkostlandene. Lavkostlandene vil nok merke store forandringer fra slik vi kjenner samfunnet i dag, når kunstig intelligens og robotene blir billigere i arbeidskraft enn oss mennesker. Kunstig intelligens vil derfor sannsynligvis være bra for Norges industri, ved at robotene kan ta over deler av produksjonen. Roboter tar heller ikke betalt i form av lønn.

 

Google er naturligvis en bedrift som satser tungt på kunstig intelligens, og kjøpte opp et selskap kalt DeepMind i 2014 for 600 millioner dollar. De er verdensledende på område kunstig intelligens. Og Google ser allerede resultater på at denne investeringen kan bli svært lønnsom. Det brukes normalt veldig mye energi i datasenteret for å holde servere kalde, mens de er på. For å redusere energien og spare penger bruker Google nå kunstig intelligens til å håndtere strømforbruket på disse datasentrene. Resultatet ble en reduksjon på mengden strøm som ble brukt til avkjøling på hele 40%. Tidligere har Google sin algoritme slått legendedatamaskinen Stockfish i sjakk, ved kun egen læring ved å spille mot seg selv. Det spås at kunstig intelligens vil gjøre arbeidsoppgaver mer effektivt og redusere kostnader uten unødvendig bruk av ressurser.

Systemer med kunstig intelligens er også noe som aktivt blir brukt og forsket på av kjente, populære selskaper som Facebook, Netflix og Amazon. Og det satses utrolig mye på forskning også på hjemmebane. I Norge har Telenor, NTNU og SINTEF gått i spissen for å etablere en AI-lab på NTNU, for å utvikle nye algoritmer for norske problemer.

 

 

 

Et naturlig tema for meg å ta opp på dette blogginnlegget blir hvilken effekt kunstig intelligens vil ha på markedsføring. Det er fortsatt usikkert hvor mye dette vil ha å si markedsføringsbransjen, men vi ser allerede nå på endringer der kunstig intelligens blir brukt ved at dataene gjør mer på egenhånd. Vi legger eksempelvis inn størrelsen på målgruppen vår, mens algoritmene forsøker å nå ut til de ”riktige” personene. Kunstig intelligens blir også brukt mye når det kommer til relevans av innhold på nettsider. Eksempelvis hvis du er interessert i et produkt hos Komplett.no vil du få opp en beskjed om at ”kunder som kjøpte produkt X, kjøpte også produkt Y. Dette vil også bli bedre over tid og mer korrekt når Komplett sine algoritmer har mye data å bygge på. Det forbedres altså med tiden. Slik kunstig intelligens ser vi også hos Netflix. Deres anbefalingssystemer gir oss anbefalinger basert på det man tidligere har sett på strømmetjenesten og en prosentvis sannsynlighet for at du vil like foreslåtte film/serie. Det ryktes også at Netflix har økonomiske intensiver i sine algoritmer, som gjør at de ”billigere” filmene/seriene som passer deg, blir anbefalt til deg først, slik at Netflix tjener mer penger.

 

Det er nærliggende for meg å tro at mye vil bli mer automatisert med tiden og at kunstig intelligens vil gjøre arbeidsoppgaver bedre for oss menneskene, men at vi stadig må være nødt til å følge med og sette regler for disse såkalte robotene. Jeg tror kunstig intelligens ved markedsføring av eksempelvis nettbutikker vil bli bedre på å kunne skreddersy reklamer og innhold rettet mot akkurat dine interesser og det du ønsker å kjøpe. Disse systemene klarer å sammenligne data, finne mønstre og prosessere gigantiske mengder data på utrolig kort tid, noe som er svært vanskelig for oss mennesker. Tidligere har ikke dette vært mulig, men med nyere teknologi har det åpnet seg nye muligheter. Systemene vil ikke gi informasjon om det du allerede har kjøpt og er ferdig med å se på. En tenkelig drømmesituasjon må være at du ved hjelp av systemene treffer kun de personene du ønsker med markedsføringen, og slipper unødvendig segmentering.

 

Dette kan oppfattes positivt, men også negativt for oss forbrukere. Det blir uansett spennende å se hvordan utviklingen blir, og hvor fort den vil påvirke enda mer av vår hverdag. De store selskapene som Google og Microsoft er nok de som går i bresjen for dette og vil være med på å styre utviklingene i årene fremover.

 

Ressurser:

https://www.aftenposten.no/osloby/i/mq00g/Oslo-far-utslippsfrie-selvkjorende-busser-i-2018

https://www.theverge.com/2016/7/21/12246258/google-deepmind-ai-data-center-cooling

http://contentmarketinginstitute.com/2017/08/marketers-use-artificial-intelligence/

https://www.forbes.com/sites/andrewstephen/2017/10/30/ai-is-changing-marketing-as-we-know-it-and-thats-a-good-thing/#5fab85fdc407

https://www.linkedin.com/pulse/15-applications-artificial-intelligence-marketing-robert-allen

https://forskning.no/meninger/kronikk/2016/05/vi-blir-alle-utkonkurrert-av-kunstig-intelligens

https://www.tu.no/artikler/fersk-rapport-digitalisering-vil-skape-30-000-nye-ingeniorjobber-i-norge-de-neste-20-arene/415717?utm_source=newsletter-2018-01-09&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

https://www.nrk.no/ytring/kunstig-intelligens-til-folket_-1.13657434

This Post Has 17 Comments

 1. cecilie Staude

  Flott og informativt innlegg, Finn. Du skriver bra, og har fin flyt. Jeg liker også godt at blogginnlegg får en personlig vri – at du legger mer av deg selv i innlegget – om du skjønner. Du har elementer av det i denne teksten – men kan gjøre mer av det. Tenk litt på det i fortsettelsen 😉

 2. scr888 hack ios

  Years ago Hotmail focussed on developing a large audience
  of eyeballs – they understood where the only problem value was.
  On line casinos in building that audience, translated in the ability to connect with people.
  They sold the company for $420 million eighteen months after they launched it.

  The app is a win-win is fantastic for anyone involved. Refund policy .
  buy cheap drinks for your friends. Your friends get delight in drinks on the cheap.
  The app brings new customers into the bar.

  Cool Tool, Facebook Direct Messages: To share important
  updates, use the Send an Update feature to email all fans that have liked your page.
  Don’t overdo the site.

  1) iUseThis: This app will make it possible for it monitors
  all the apps you’ve got in your phone and which ones do
  make use of. Just like a log file, it assists you in keeping an archive of your
  used wordpress. All you need is to sign up for this app,
  download it coming from the app store and then all require is to turn it from.
  In addition, if you would decide among 2-3 similar apps,
  and was confused on what one to download, you may use
  this app to make a decision for you based on facts.

  The winner will acquire $10,000 App Store gift certificate to spend
  on many more apps. As a result of affordability
  off apps, the $10,000 will go a long way to reaching the next 918kiss pc download motorola milestone mobiel phone.

  Also, if perhaps it wasn’t already obvious, because we
  all buying alcoholic drinks here, you end up being at least 21 yrs .
  old to buy and redeem drinks using the app.

  Once an individual credits with your account, you can start making enquiries.

  Simply make sure you are connected into a WiFi network and start the iphone app.
  Choose to use the keyboard. You will see on backside left side the
  connected with credits available for you. After you dial, the
  screen will change and will teach you the different than end the letter or
  mute it. http://www.dingli.gov.mt/ExternalLink.aspx?url=http%3A%2F%2Fmyslot.live

 3. CharlesMof

  [url=http://clomidnorxprice.com/]buy clomid online cheap[/url] [url=http://proventil.us.com/]albuterol[/url] [url=http://buykamagra.us.com/]buy kamagra[/url] [url=http://citalopram.us.com/]cheap citalopram[/url] [url=http://abilify.us.com/]price of abilify[/url] [url=http://zofran.us.com/]visit your url[/url]

 4. minecraft

  Hi there to every body, it’s my first go to see of this blog; this weblog contains
  awesome and actually fine stuff designed for readers.

 5. minecraft

  Hello I am so glad I found your webpage, I really found you by mistake, while I was searching on Digg for something else, Anyhow I am here now
  and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to go through it all at the moment but I have book-marked
  it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
  Please do keep up the excellent work.

 6. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I want
  to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 7. I just like the valuable information you provide on your articles.
  I’ll bookmark your blog and test again right here frequently.
  I am relatively sure I’ll learn many new stuff proper here!

  Best of luck for the following!

 8. keno truc tiep

  Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The whole glance of your
  site is great, let alone the content!

 9. roulette

  Excellent way of telling, and nice post to take information regarding my presentation subject, which
  i am going to convey in school.

 10. Blackjack

  Wonderful items from you, man. I have be aware your stuff prior
  to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have bought right here,
  certainly like what you are stating and the best way through which
  you say it. You’re making it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to learn far more from you. That is really a wonderful website.

 11. 007카지노

  Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get
  a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog
  platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a
  lot!

 12. 빅카지노

  It’s really a nice and useful piece of info.
  I’m happy that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

Leave a Reply